Δρ Αριάδνη Κωνσταντίνου, «Γυναικεία κινητικότητα στην αρχαία ελληνική μυθική σκέψη», 26/5/2022, 17.30 | Thursday's Seminars ΚΕΜΕ-ΠΚ

Εκτύπωση E-mail
(0 ψήφοι)
Δρ Αριάδνη Κωνσταντίνου
Διδάσκουσα του Πανεπιστημίου Μπαρ Ιλάν, Ισραήλ
«Γυναικεία κινητικότητα στην αρχαία ελληνική μυθική σκέψη»
Πέμπτη, 26 Μαΐου 2022, 17:30-18.30
Σύνδεσμος στη διαδικτυακή πλατφόρμα: https://zoom.us/j/95961014162?pwd=ZUtsTUVWTUJIbE41d3ZML05MemxJUT09
Meeting ID: 959 6101 4162 | Passcode: 099094

Poster

Περίληψη

Οι γυναικείες μορφές κυριαρχούν στους αρχαιοελληνικούς μύθους, όπως αυτοί αποτυπώνονται στη σχετική αρχαία γραμματεία και τα αρχαιολογικά ευρήματα. Οι παλαιότεροι μελετητές αντιμετώπιζαν το γεγονός ότι οι μορφές αυτές βρίσκονται εκτός του οίκου τους ως μια αναστροφή ή παραμόρφωση της πραγματικότητας, και πίστευαν ότι αυτό συμβόλιζε την προσωρινή απελευθέρωση των γυναικών από τους κοινωνικούς κανόνες της καθημερινής ζωής στην αρχαία Ελλάδα, καθώς οι γυναίκες παραδοσιακά ταυτίζονταν με τον χώρο του οίκου. Η μονογραφία μου (Female Mobility and Gendered Space in Ancient Greek Myth) αμφισβητεί την παραπάνω άποψη, προσφέροντας μια μελέτη της γυναικείας κινητικότητας και των έμφυλων χώρων στην αρχαία Ελλάδα, όπως αποτυπώνονται στην αρχαία ελληνική μυθολογία. Στην παρούσα παρουσίαση θα επικεντρωθώ σε ορισμένα μεθοδολογικά ζητήματα σχετικά με την ανάλυση της κινητικότητας, κυρίως όσον αφορά τις παραμέτρους του παρελθόντος, του φύλου και του μύθου. Στη συνέχεια, θα εξετάσω την κινητικότητα των Ολύμπιων θεαινών, και κυρίως της θεάς Δήμητρας, όπως αυτή αποτυπώνεται στον Ομηρικό Ύμνο προς τιμήν της.

Λέξεις κλειδιά: αρχαία ελληνική ποίηση, γυναικεία κινητικότητα, μύθος

Η Αριάδνη Κωνσταντίνου είναι Ελληνο-Ισραηλινή. Ξεκίνησε τις σπουδές της στο Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στις Κλασικές Σπουδές στο Hebrew University της Ιερουσαλήμ, ως υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση και του “President’s Fellowship” (Hebrew University). Στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταδιδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά, στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και στο Πανεπιστήμιο Bar-Ilan στο Ισραήλ, όπου διδάσκει τα τελευταία χρόνια Aρχαία και Nέα ελληνικά στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών, καθώς και άλλα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα στο πρωτότυπο και από μετάφραση. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα στις Κλασικές Σπουδές επικεντρώνονται στην επική και δραματική ποίηση, ειδικά στον τρόπο με τον οποίο τα γραμματειακά αυτά είδη αποτυπώνουν τον μύθο, ενίοτε σε σχέση με τις αντίστοιχες εικονογραφικές πηγές. Πιο πρόσφατα, εκπόνησε και έρευνες στον τομέα της πρόσληψης του αρχαίου κόσμου (Classical Reception). Έχει ήδη δημοσιεύσει δέκα άρθρα σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, καθώς και μια μονογραφία με τίτλο Female Mobility and Gendered Space in Ancient Greek Myth (Bloomsbury Academic, 2018). Συμμετέχει τακτικά σε μια ισραηλινή ραδιοφωνική εκπομπή με θέμα την ελληνική μουσική. Η κυρίως της έρευνα σήμερα επικεντρώνεται στη θεά Εστία και εκπονεί μια μονογραφία για τον εκδοτικό οίκο Routledge (στη σειρά Gods and Heroes of the Ancient World). Παράλληλα, γράφει αυτές τις μέρες ένα άρθρο για την αναπαράσταση της Ιερουσαλήμ στην ταξιδιωτική λογοτεχνία του μεσοπολέμου (κυρίως όπως αυτή αποτυπώνεται στον Κ. Ουράνη και τον Ν. Καζαντζάκη).

Academia Edu: https://biu.academia.edu/AriadneKonstantinou

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Μαϊος 2022 16:03