Δρ Δ. Σιατίτσα, «Η στέγαση των νέων σε μετάβαση: αρχικά αποτελέσματα ενός ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου - επισημάνσεις για τη δημόσια πολιτική», 2/6/2022, 17.30 | Thursday's Seminars ΚΕΜΕ-ΠΚ

Εκτύπωση E-mail
(0 ψήφοι)
Thursday’s Seminars
 Εαρινό Εξάμηνο 2021 - 2022
Δρ Δήμητρα Σιατίτσα
Μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Υπότροφος του ΙΚΥ
 
«Η στέγαση των νέων σε μετάβαση: αρχικά αποτελέσματα ενός ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου
- επισημάνσεις για τη δημόσια πολιτική»
 
Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2022, 17:30
 

Σύνδεσμος στη διαδικτυακή πλατφόρμα: https://zoom.us/j/98636619220?pwd=ZlorZDMzYUplV1gzUUZKN1k3Z0FqUT09
Meeting ID: 986 3661 9220   |   Passcode: 778289

Poster   

Περίληψη

Το ζήτημα της στέγασης των νέων έχει βρεθεί στην επικαιρότητα των τελευταίων μηνών ως ένα κρίσιμο κοινωνικό φαινόμενο για το οποίο απαιτείται άμεση πολιτική παρέμβαση. Σε ένα περιβάλλον πολλαπλών διαδοχικών κρίσεων και εντεινόμενης εργασιακής επισφάλειας από τη μια, και εντατικότερης κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης του οικιστικού αποθέματος, από την άλλη, οι επιλογές ανεξάρτητης κατοίκησης για τους νέους συρρικνώνονται. Στο πλαίσιο αυτό, η στεγαστική επισφάλεια των νέων εκφράζεται με παρατεταμένη παραμονή ή επιστροφή στην γονεϊκή κατοικία, δυσκολίες για πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή κατοικία, μεγάλη επιβάρυνση από τις δαπάνες στέγασης, ασταθείς και κακές στεγαστικές συνθήκες.

Στην εισήγηση θα παρουσιάστουν αρχικά ευρήματα ενός ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου που συμπληρώθηκε από νέους και νέες 18-40 ετών την άνοιξη του 2021 στο πλαίσιο της έρευνας “Κατοίκηση και επισφάλεια”. Η έρευνα προσεγγίζει την έννοια της στεγαστικής επισφάλειας καταγράφοντας τις στεγαστικές συνθήκες και τις στεγαστικές διαδρομές νέων που βρίσκονται σε μετάβαση, δηλαδή κατά τη φάση ένταξής τους στην αγορά εργασίας, περίοδο κατά την οποία αναμένεται ότι μπαίνουν σε μια πορεία οικονομικής και στεγαστικής αυτονόμησης από την οικογένεια. Καθώς η επεξεργασία των αποτελεσμάτων είναι σε εξέλιξη, στόχος της εισήγησης είναι να συζητηθούν δυσκολίες και δυνατότητες αποτύπωσης διαστάσεων της στεγαστικής επισφάλειας με ποσοτικές μεθόδους έρευνας. Επιπλέον στόχος, η συζήτηση πιθανών προεκτάσεων της έρευνας σε σχέση με την ανάγκη εφαρμογής ολοκληρωμένων δημόσιων πολιτικών για τη νέα γενιά που θα περιλαμβάνουν συγκεκριμένα μέτρα για την κατοικία.

Σχετικά με την έρευνα:

Ιστοσελίδες της έρευνας: https://housingyouth.wordpress.com/, https://www.facebook.com/HousingYouthGr

Siatitsa, D. (2021) Youth housing in a context of socio-economic insecurity: the case of Greece, Κοινωνική Πολιτική, 14, 149–162, διαθέσιμο στο: https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/eekp/article/view/29083

 

Η Δήμητρα Σιατίτσα είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια (Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστημίου Κρήτης, υπότροφος ΙΚΥ) με αντικείμενο τη στέγαση των νέων στην Ελλάδα. Είναι διδάκτορας του Τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας, της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αρχιτεκτονική και Αστική κουλτούρα (Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο Καταλονίας) και πτυχίο Αρχιτέκτονα-Μηχανικού (ΕΜΠ). Η ερευνητική της δουλειά επικεντρώνεται σε θέματα πόλης και κατοικίας, στεγαστικού αποκλεισμού και επισφάλειας, δημόσιων στεγαστικών πολιτικών και πολιτικών για την πόλη, εναλλακτικών εγχειρημάτων και κοινωνικών κινημάτων, με έμφαση στη Νότια Ευρώπη.


Academia Edu: https://crete.academia.edu/DimitraSiatitsa

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 30 Μαϊος 2022 12:57