Σεμινάριο Νέων Ερευνητών: Ε. Σ. Αμπουμόγλι «Βεγγέρα-Γυναικείες Κοινότητες Ανταλλαγής»: Ένα φεμινιστικό εγχείρημα σε ένα χωριό της Κρήτης, 11/12, 14.30, Zoom Meeting

Εκτύπωση E-mail
(0 ψήφοι)

Σεμινάριο Νέων Ερευνητών

Ειρήνη-Σαλάμ Αμπουμόγλι

Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια στο Τμήμα Κοινωνιολογίας ΠΚ, Εργαστήριο Μελετών για το Κοινωνικό Φύλο

«Βεγγέρα-Γυναικείες Κοινότητες Ανταλλαγής»: 

Ένα φεμινιστικό εγχείρημα σε ένα χωριό της Κρήτης 
 
Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2020, 14:30 


 Παρακολουθήσετε ζωντανά, πατώντας την ημέρα και ώρα της εκδήλωσης στον σύνδεσμο: 
 


Θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα «Βεγγέρα-Γυναικείες Κοινότητες Ανταλλαγής» που πραγματοποιήθηκε στο χωριό Ελεύθερνα στο νομό Ρεθύμνου την περίοδο Φεβρουαρίου-Ιουνίου 2020 σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Εργαστηρίου Φύλου που είναι ενταγμένο στο Κέντρο Ερευνών και Μελετών (ΚΕΜΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Robert Bosch. 
 
Η «Βεγγέρα» είχε δύο στόχους: Αφενός, να εξερευνήσει και να καταγράψει τις προκλήσεις και τις καταπιέσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο χωριό και αφετέρου να προτείνει, μέσα από συναντήσεις και συζητήσεις, τη δημιουργία μίας γυναικείας κοινότητας, μίας «βεγγέρας», όπου οι γυναίκες θα μπορούν να μοιραστούν τις ζωές και τις γνώσεις τους, αλλά και να αναστοχαστούν πάνω στη θέση τους ως φύλο στην κοινωνία. 
 
Αξιοποιώντας κομμάτια του αρχειακού υλικού των συναντήσεων, θα συζητηθούν η πορεία του προγράμματος, η μεθοδολογία του, οι θετικές εκπλήξεις και τα εμπόδια που συνάντησε. Θα συζητηθούν επίσης ερωτήματα που αφορούν τη φεμινιστική ματιά στην εθνογραφική έρευνα, τη σημασία των φεμινιστικών εγχειρημάτων καθώς και προβλήματα αναφορικά με προκαθορισμένες ιδέες για τη θέση των γυναικών. 
 

Η Ειρήνη-Σαλάμ Αμπουμόγλι είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος του Εργαστήριο Μελετών για το Κοινωνικό Φύλο. Έχει σπουδάσει θέατρο, (Τμήμα Θεάτρου ΑΠΘ, Lassaad Ecole Internationale de Theatre, Βρυξέλλες) και είναι κάτοχος ΜΑ στη Σκηνοθεσία Θεάτρου. 
 
Έχει εργαστεί ως ηθοποιός, σκηνοθέτης και θεατρολόγος και έχει συνεργαστεί με πολλούς φορείς και ιδρύματα (ΚΘΒΕ, Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Εργαστήριο Φύλου Πανεπιστημίου Κρήτης κ.α.). 
 
Το 2019-20 εμπνεύστηκε και πραγματοποίησε το πρόγραμμα γυναικείας ενδυνάμωσης «The Veggera ProjectΒεγγέρα: Γυναικείες Κοινότητες Ανταλλαγής» στο χωριό Ελεύθερνα, στην Κρήτη, ως υπότροφος του προγράμματος Start-Create Cultural Change με την υποστήριξη του Ιδρύματος Robert Bosch. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν: έμφυλες ταυτότητες, φεμινιστική θεωρία, ρατσισμό και κοινωνικές ανισότητες, προφορική ιστορία.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2020 11:19