BBS Ε. Βαρδάκη, «Αυτόνομα Αυτοκίνητα και ηθικά διλήμματα: Προς μια ανθρωπολογική προσέγγιση της ηθικής της Τεχνητής Νοημοσύνης και των Αυτόνομων Αυτοκινήτων», 4/02, 18:30

Εκτύπωση E-mail
(0 ψήφοι)

Brown Bag Seminar

(Συνδιοργάνωση ΚΕΜΕ-ΠΚ και Εργαστήριο Βιοηθικής-ΔΠΜΣ Βιοηθική) 


Δρ Έλια Βαρδάκη

Επιστημονική Ερευνήτρια του Εργαστηρίου “Δυναµικών Συστηµάτων και Συστηµάτων Προσοµοίωσης” του Πολυτεχνείου Κρήτης

«Αυτόνομα Αυτοκίνητα και ηθικά διλήμματα: Προς μια ανθρωπολογική προσέγγιση της ηθικής της Τεχνητής Νοημοσύνης και των Αυτόνομων Αυτοκινήτων» 


Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2021, 18.30
 

Παρακολουθήσετε ζωντανά, πατώντας την ημέρα και ώρα της εκδήλωσης στον σύνδεσμο:

https://zoom.us/j/93056441423?pwd=cVdoY1MzTUkzTEtqY0tKcEFNcE9sZz09

Poster

 

Τα αυτόνομα και διασυνδεδεμένα αυτοκίνητα αποτελούν την αιχμή του δόρατος της καινοτόμου τεχνολογίας, σχεδιασμένα να λειτουργούν ως ρομπότ με Τεχνητή Νοημοσύνη σε διάδραση με ένα κέντρο πληροφοριών, με άλλα αυτοκίνητα και με το αστικό περιβάλλον εν γένει.

Ωστόσο, η χρήση τους εγείρει σοβαρά ηθικά και πολιτικά ζητήματα, σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων που επεξεργάζονται και την ενδεχόμενη χρήση τους από δημόσιους ή ιδιωτικούς οργανισμούς, τη διαφάνεια του λογισμικού τους προγράμματος, τη διασφάλιση της ιδιωτικότητας των πολιτών, τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και την ασφάλεια των άλλων χρηστών του δρόμου (ποδηλάτες, πεζοί κ.ά.).

Σε αυτή τη συνοπτική παρουσίαση, που αποτελεί έρευνα υπό εξέλιξη, θα επιχειρήσω από την σκοπιά της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας να παρουσιάσω τη σειρά των διλημμάτων που τίθενται από τη διεθνή ερευνητική κοινότητα και τους παράγοντες που εμπλέκονται στην κατασκευή, κυκλοφορία και διάθεση των αυτόνομων αυτοκινήτων. Παράλληλα, με οδηγό τη θεωρία της κυβερνησιμότητας και την αυξανόμενη διείσδυση της τεχνολογίας στη ζωή μας, θα επιχειρήσω να αναλύσω αυτές τις προσεγγίσεις. Κατά την προσωπική μου άποψη, οι αναλύσεις αυτές δεν άπτονται καθαυτών των ηθικών διλημμάτων αλλά κανονικοποιούν και κατηγοριοποιούν συλλογικές και ατομικές συμπεριφορές, τρόπους σκέψης και διαχείρισης της ανθρώπινης ζωής. Τα ζητήματα που ανακύπτουν από την επιχειρούμενη ανάλυση είναι βαθιά πολιτικά και επηρεάζουν τόσο την καθημερινότητα των πολιτών όσο και τη σχέση με παράγοντες εξουσίας. Η ενασχόληση της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας με ζητήματα τεχνολογικής εξέλιξης είναι εποικοδομητική και για τις δύο επιστήμες σε τέτοιο βαθμό που καθίσταται αναγκαία.

 

H Έλια Βαρδάκη από το 2018 ως σήµερα, είναι επιστηµονική ερευνήτρια στο εργαστήριο “Δυναµικών Συστηµάτων και Συστηµάτων Προσοµοίωσης” του Πολυτεχνείου Κρήτης. Η ερευνητική θέση αφορά την µελέτη “Κοινωνικές και Πολιτισµικές Επιπτώσεις των Αυτόνοµων Αυτοκινήτων”. Έλαβε το διδακτορικό της από το πανεπιστήµιο της Οξφόρδης (D.Phil. ’01), µάστερ από το ίδιο πανεπιστήµιο (M.St.’96) και είναι απόφοιτος του τµήµατος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστηµίου Κρήτης (’94).

Τα επιστηµονικά και ερευνητικά ενδιαφέροντά της περιλαµβάνουν µελέτες στις πολιτισµικές πολιτικές, µετανάστευση και κοινωνικές πρακτικές, ανθρωπολογία της σύγχρονης τεχνολογίας και εθνογραφία των αισθήσεων.

Την άνοιξη του 2021 θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Peter Lang το βιβλίο της "Eating Food-Changing Culture: The Sensorial Role of Food in the Cultural Transformation of a Village in Central Crete".

 

* Στα Brown Bag Seminars του ΚΕΜΕ ερευνητές παρουσιάζουν το τρέχον ερευνητικό τους έργο σε φιλικό, ανεπίσημο πλαίσιο, με στόχο την ενεργοποίηση του διεπιστημονικού διαλόγου.
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021 10:02