Μ. Νόλα, Χρ. Βαρβαντάκης, «Περιπλέκοντας την εθνογραφική έρευνα: πρόσφατες εξελίξεις στην πολυτροπική εθνογραφία», 24/05, 17.30 | Διαδικτυακό Σεμινάριο ΚΕΜΕ-ΠΚ

Εκτύπωση E-mail
(0 ψήφοι)

To ΚΕΜΕ-ΠΚ διοργανώνει τη Δευτέρα, 24 Μαΐου 2021, ώρα 17.30

Διαδικτυακό Σεμινάριο με ομιλητές τους

Μέλισσα Νόλα και Χρήστο Βαρβαντάκη

(Goldsmiths, University of London)

                 και τίτλο                       

«Περιπλέκοντας την εθνογραφική έρευνα:
πρόσφατες εξελίξεις στην πολυτροπική εθνογραφία»

Παρακολουθήστε ζωντανά μέσω της πλατφόρμας Zoom, ακολουθώντας τον σύνδεσμο:

https://zoom.us/j/97861647003?pwd=cVRZdjV0VGlNVERhYzVCbjBvN3ZRQT09

Meeting ID: 978 6164 7003   |   Passcode: 968558

Poster

Σε αυτή την παρουσίαση θα συζητήσουμε πρόσφατες εξελίξεις στο ραγδαία αναπτυσσόμενο πεδίο της πολυτροπικής εθνογραφίας. Ενώ οι πολυτροπικές μέθοδοι στην εθνογραφία  και στην ανθρωπολογία έχουν μια μακρά ιστορία, τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ένα μεγάλο και συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για τέτοιες μεθοδολογικές προοπτικές, όπως και για την επιστημολογική και θεωρητική πλαισίωση τους. Η πολυτροπική εθνογραφία περιλαμβάνει οπτικές, ηχητικές, επιτελεστικές, καλλιτεχνικές και πειραματικές πλευρές και πρακτικές, συμβαίνει εντός αλλά και πέρα από τον χώρο του πανεπιστημίου, και αναζητά εναλλακτικές νοηματοδοτήσεις και ορολογίες που να στηρίζουν τις πρακτικές της πολυτροπικότητας. 

Ως ερευνητές, συντάκτες του περιοδικού  entanglements: experiments in multimodal ethnography, και συντονιστές του νέου δικτύου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κοινωνικών Ανθρωπολόγων,  Multimodal Ethnography Network, τα τελευταία τρία χρόνια παρατηρούμε από κοντά και συνομιλούμε με ερευνήτριες/ες που ασχολούνται με την πολυτροπική εθνογραφία και που πειραματίζονται με διαφορετικούς τρόπους και διαφορετικά μέσα στις έρευνες πεδίου στην ανθρωπολογία όσο και στην κοινωνιολογία. Στόχος της παρουσίασης είναι να μοιραστούμε κάποιους αναστοχασμούς από τις εμπειρίες μας, παράλληλα με κάποια πρώτα θεωρητικά ψήγματα για τις περιπλοκές της εθνογραφικής έρευνας.

Στο δεύτερο μέρος της παρουσίασης, και ως παράδειγμα πολυτροπικής εθνογραφίας, θα συζητήσουμε διεξοδικά το «Πρόγραμμα  πολιτειότητας στην παιδική ηλικία» (Children’s Citizenship Project) και τη μέθοδο της φωτο-ιστορίας, την οποία αυτό περιλαμβάνει. Το πρόγραμμα, το οποίο βασίζεται στην έρευνα Connectors Study (ERC-StG-335514-Nolas), και στις πολυτροπικές μεθοδολογίες που αναπτύξαμε στο πλαίσιο της έρευνας, στοχεύει στην παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού για  την ανάπτυξη δεξιοτήτων πολιτειότητας στους μαθητές και τις μαθήτριες  στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Το υλικό αυτό δημιουργείται με γνώμονα  τις εμπειρίες των παιδιών με τη πολιτειότητα. Η διαδικασία παραγωγής του υλικού είναι πολυτροπική, και για  τη  δημιουργία του τα παιδιά χρησιμοποιούν εικόνες, κείμενο και (αργότερα)  ήχο, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Ο απώτερος σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε εκπαιδευτικό υλικό που θα είναι δωρεάν και ελεύθερα προσβάσιμο.

 

 

 

 

 

 

Η Μέλισσα Νόλα εργάζεται στο Goldsmiths, University of London, στο τμήμα Κοινωνιολογίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη συμμετοχή διαφόρων κοινοτήτων και ηλικιών στα κοινά, τη σχέση της παιδικής ηλικίας με την πολιτική ζωή, τις εμπειρίες συστημάτων (ψυχικής) υγείας και περίθαλψης παιδιών, γυναικών και κοινοτήτων μειονότητας, και τις καλλιτεχνικές/πολυτροπικές/εφευρετικές προσεγγίσεις στην κοινωνική έρευνα. Ήταν διευθύντρια έρευνας του προγράμματος CONNECTORS STUDY με χρηματοδότηση του ERC (StG) και συν-διευθύντρια του συνδεδεμένου προγράμματος εφαρμογής (PoC) CHILD PHOTO ARCHIVE (https://childhoodpublics.org/projects/). Είναι συν-επιμελήτρια του περιοδικού entanglements: experiments in multimodal ethnography.

Ο Χρήστος Βαρβαντάκης είναι κοινωνικός Ανθρωπολόγος και εργάζεται στο Goldsmiths, University of London. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την παιδική ηλικία, την πολιτική, τις αστικές κουλτούρες και τα αρχεία, καθώς και τις οπτικές και πολυτροπικές μεθόδους έρευνας στις κοινωνικές επιστήμες. Είναι ο επικεφαλής προγράμματος του Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας - Ethnofest και συν-επιμελητής του περιοδικού entanglements: experiments in multimodal ethnography.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 24 Μαϊος 2021 08:52