Διοικητικό Συμβούλιο

Διοικητικό Συμβούλιο

Εκτύπωση E-mail
(0 ψήφοι)

Τρέχον Διοικητικό Συμβούλιο 

Βάσει του άρθρου 3 του Κανονισμού Λειτουργίας του ΚΕΜΕ-ΠΚ, το Δ.Σ. του Εργαστηρίου ΚΕΜΕ-ΠΚ είναι πενταμελές και τα μέλη του έχουν ειδίκευση στις Ανθρωπιστικές, ή Κοινωνικές ή/και Επιστήμες της Αγωγής.

Το Δ.Σ. απαρτίζεται από: α) τον/ την Διευθυντή/ Διευθύντρια του ΚΕΜΕ-ΠΚ και τον/ την Αναπληρωτή/ Αναπληρώτρια Διευθυντή/ Διευθύντρια, που είναι Καθηγητές (πρώτης βαθμίδας) ή Αναπληρωτές Καθηγητές και ενεργοί ερευνητές, και β) από έναν εκπρόσωπο των τριών Σχολών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, οι οποίοι εκλέγονται από καθηγητές όλων των βαθμίδων και Λέκτορες της Σχολής τους σύμφωνα με τη διαδικασία που ισχύει για την εκλογή εκπροσώπων των Σχολών στον Ειδικό Λογαριασμό του Παν/μίου Κρήτης. Η θητεία του Δ.Σ. είναι πενταετής.

 

Διευθύντρια
Μαρία Kούση
Καθηγήτρια Τμ. Κοινωνιολογίας

Maria Kousis 128

Η Μαρία Κούση (διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Michigan, 1984) είναι Kαθηγήτρια στο Tμήμα Κοινωνιολογίας και Διευθύντρια του Κέντρου Ερευνών και Μελετών για τις Ανθρωπιστικές, τις Κοινωνικές και τις Επιστήμες Αγωγής του Πανεπιστήμιου Κρήτης. Με επίκεντρο την κοινωνική αλλαγή, το περιβάλλον, κοινωνικά κινήματα και τις κοινωνικές επιπτώσεις κρίσεων στον 21ο αιώνα, τo συγγραφικό της έργο συμπεριλαμβάνει 14 τόμους, ειδικά τεύχη ή βιβλία (π.χ. Οικονομικές και Πολιτικές Συγκρούσεις σε Συγκριτική Προοπτική, με τον Charles Tilly, Επίκεντρο 2008) και πάνω από 70 επιστημονικά άρθρα ή κεφάλαια. Πρόσφατες δημοσιεύσεις της συμπεριλαμβάνουν το ειδικό τεύχος του American Behavioral Scientist, Alternative Action Organizations During Hard Economic Times: A Comparative European Perspective (επιμ. M. Kousis, S. Kalogeraki and C. Cristancho, 2018) και τον συλλογικό τόμο Transnational solidarity in times of crises: Citizen organisations and collective learning in Europe, των εκδόσεων Palgrave (επιμ. C. Lahusen, U. Zschache and M. Kousis, 2021). Από το 2010 το έργο της εστιάζει στις κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις δύσκολων καιρών ιδιαίτερα στο πλαίσιο των ερευνητικών έργων “Οι Έλληνες, οι Γερμανοί και η Κρίση” (GGCRISI,Greek-German Ministries Cooperation), “Ζώντας σε Δύσκολους Καιρούς: Πώς οι πολίτες αντιδρούν στην οικονομική κρίση και στις κοινωνικές και πολιτικές της συνέπειες” (LIVEWHAT, EC, FP7), (Ευρωπαϊκές διαδρομές Διεθνικής Αλληλεγγύης σε περιόδους κρίσης” (TransSOL, EC, Horizon 2020), EURYKA (EC, Horizon 2020) and “Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, Αστικές Κοινότητες και η Προστασία Ευάλωτων Ομάδων” (Swiss Network for International Studies).

Google Scholar Link/Profile: https://scholar.google.gr/citations?user=Pc_1poMAAAAJ&hl=el&oi=ao

Προσωπική Ιστοσελίδα: https://crete.academia.edu/MariaKousis

 

 Αναπληρωτής Διευθυντής
Νίκος Παπαδάκης
Καθηγητής Τμ. Πολιτικής Επιστήμης

Nikos Papadakis 453

Ο Νίκος Παπαδάκης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης και Αναπληρωτής Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών και Μελετών (ΚΕΜΕ-ΠΚ) του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι Μέλος του ECPR (European Consortium for Political Research) Political Culture Research Network και Επίτιμο Μέλος του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων (ΕΟΠΕ). Eίναι Αντιπρόσωπος- Συντονιστής του Πανεπιστημίου Κρήτης στο United Nations Sustainable Development Solutions Network (UN SDSN), όπως και Μέλος του UN SDSN Global. Επιπρόσθετα είναι Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΚΔΔΑ. Ήταν, μέχρι πρόσφατα, International Expert στο European Training Foundation/ ETF («Skills & VET Governance» project/ 2015- 2018). Έχει διατελέσει Special Adviser στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2011- 2013). Συνεργάζεται με το Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΔΙ.Π.Α.Ε) της Κύπρου, ως μέλος Επιτροπών Εξωτερικής Αξιολόγησης Προγραμμάτων Σπουδών ΑΕΙ, ενώ έχει διατελέσει αξιολογητής για την έρευνα σε Πορτογαλικά Ερευνητικά Κέντρα και Ιδρύματα για το FCT του Υπουργείου Έρευνας & Τεχνολογίας της Πορτογαλίας. Συνεργάζεται ερευνητικά με το ESRC-funded Research Centre «LLAKES» του Πανεπιστημίου UCLIoE, ενώ επίσης συνεργάζεται ερευνητικά με το ΚΑΝΕΠ/ ΓΣΕΕ. Διετέλεσε μέλος του Education & Training Coordination Group (ETCG/ 2006-2010) όπως και του Standing Group on Indicators & Benchmarks (SGIB/2007- 2012) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μέλος (2008- 2011) του Advisory Board του UNDP/ RCPAR (Regional Centre for Public Administration Reform). Έχει διατελέσει Επισκέπτης Καθηγητής στη Faculty of Policy & Society του IoE του University of London (σήμερα UCL-IoE), κατά το εαρινό εξάμηνο του ακαδ. έτους 2011- 2012, και Επισκέπτης Καθηγητής στο Zhengzhou University της Κίνας, κατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδ. έτους 2019- 2020. Έχει δημοσιεύσει 156 μελέτες, στα αγγλικά, γαλλικά, κινέζικα και ελληνικά. Επίσης έχει συγγράψει 10 βιβλία – μονογραφίες στα ελληνικά και αγγλικά και έχει επιμεληθεί άλλους 10 συλλογικούς τόμους. Έχει συμμετάσχει (είτε ως Επιστημονικός Υπεύθυνος, είτε ως Ερευνητής- Επιστημονικός Συνεργάτης) σε 42 (κυρίως ερευνητικά) Προγράμματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι μέλος σε Διεθνείς και Ελληνικές Επιστημονικές Εταιρείες και μέλος Συντακτικών Επιτροπών και Επιστημονικών Συμβουλίων αρκετών διεθνών και ελληνικών επιστημονικών περιοδικών (βλ. αναλυτικά: http://political.soc.uoc.gr/el/staff/25775/30).

Προσωπική Ιστοσελίδα: http://political.soc.uoc.gr/en/staff/25775/30

Google Scholar Link/Profile: Nikos Papadakis

 

Τακτικά μέλη

Έλενα Αναγνωστοπούλου
Καθηγήτρια Τμ. Φιλολογίας (εκπρόσωπος Φιλοσοφικής Σχολής)

Elena Anagnostopoulou 210Η Έλενα Αναγνωστοπούλου είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Salzburg (1994). Μετά από μεταδιδακτορική έρευνα στο Ινστιτούτο Γλωσσολογίας του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασσαχουσέτης, το 1997-1998, όπου και επέστρεψε το 2007 για να διδάξει ως επισκέπτρια καθηγήτρια, εξελέγη επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης το 1998, όπου υπηρετεί σήμερα ως Καθηγήτρια Θεωρητικής Γλωσσολογίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη θεωρητική και συγκριτική σύνταξη, την τυπική γλωσσική τυπολογία, τη μορφολογία και την ιστορική μορφοσύνταξη, με ιδιαίτερη έμφαση στη διεπαφή σύνταξης, μορφολογίας και λεξικού, την εναλλαγή ορισμάτων, την Πτώση, τη Συμφωνία, το πρόσωπο, το γένος, τα κλιτικά, τις δομές ελέγχου και αυτοπάθειας. Το 2013 της απονεμήθηκε το Friedrich Wilhelm Bessel Research Award από το Ίδρυμα Alexandervon Humboldt σε αναγνώριση των επιτευγμάτων της στην έρευνα και τη διδασκαλία. Από το 2019 είναι εκλεγμένο μέλος της Academia Europaea. Έχει συγγράψει τη μονογραφία The Syntaxof Ditransitives. Evidence from Clitics (Mouton de Gruyter 2003), σε συνεργασία τη μονογραφία External Arguments in Transitivity Alternations. A Layering Approach (Oxford University Press 2015), έχει συνεπιμεληθεί τρεις συλλογικούς τόμους και δύο πρακτικά συνεδρίων και έχει δημοσιεύσει σε περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων. Συνδιευθύνει τη σειρά Open Generative Syntax. Language Science Press και είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής στα περιοδικά Journal of Greek Linguistics, Linguistic Inquiry και Syntax.

Προσωπική Ιστοσελίδα: https://en.wikipedia.org/wiki/Elena_Anagnostopoulou

Google Scholar Link/Profile: Elena Anagnostopoulou

 

Βασίλης Αράπογλου
Αναπληρωτής Καθηγητής Τμ. Κοινωνιολογίας (εκπρόσωπος Σχολής Κοινωνικών Επιστημών)

Vasilis Arapoglou 206

Προσωπική Ιστοσελίδα: http://sociology.soc.uoc.gr/?page_id=1956

Google Scholar Profile: https://scholar.google.com/citations?user=Y6D4jnMAAAAJ&hl=en&oi=ao

 

 

 

 

 

Άσπα Χατζηδάκη
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΠΤΔΕ (εκπρόσωπος Σχολής Επιστημών Αγωγής)

Aspa Chatzidaki 420

Προσωπική Ιστοσελίδα: http://ptde.edc.uoc.gr/page/%CE%B1%CF%83%CF%80%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%B1-%CF%87%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%B7%CE%B4%CE%B1%CE%BA%CE%B7

 

Google Scholar Link/Profile: https://scholar.google.com/citations?user=vjL60vAAAAAJ&hl=en&oi=ao

 

 

 

 

Αναπληρωματικά μέλη

Σταυρούλα Τσινόρεμα
Καθηγήτρια Τμ. Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών

Stavroula Tsinorema 311 Η Σταυρούλα Τσινόρεμα είναι Καθηγήτρια Σύγχρονης, Νεότερης Φιλοσοφίας και Βιοηθικής, Διευθύντρια του Διαπανεπστημιακού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Βιοηθική», και ιδρυτική Διευθύντρια του Εργαστηρίου Βιοηθικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτοχος Πτυχίου Φιλοσοφίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (M.Α.) στην Ηθική και Κοινωνική Φιλοσοφία και Διδακτορικού Διπλώματος (Ph.D.) στην Ηθική Φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο του Exeter, έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και 2 2 Exeter. Το ερευνητικό έργο της επικεντρώνεται στην ηθική και κοινωνική φιλοσοφία, βιοηθική, επιστημολογία, φιλοσοφία της γλώσσας και φιλοσοφία του νου. Έχει (συν)επιμεληθεί τους τόμους Philosophy and the Many Faces of Science, Rowman and Littlefield, 1998, και Θέματα Βιοηθικής, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2013. Είναι συγγραφέας της μονογραφίας Γλώσσα και κριτική. Ο Wittgenstein για το νόημα, τη γνώση, τις αξίες, Liberal Books, 2013. Είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής των περιοδικών International Studies in the Philosophy of Science, Δευκαλίων και Βιοηθικά · μέλος της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και της Επιτροπής για τη Βιοηθική και την Ηθική των Επιστημών, Fédération Internationale des Sociétés de Philosophie· μέλος της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας για τις Κλινικές Μελέτες (στον ΕΟΦ, Υπουργείο Υγείας) και Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας της Έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει ορισθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μέλος διεθνούς panel ειδικών, Commission Expert Group to advise on specific ethical issues raised by driverless mobility (E03659) (2019- σήμερα) για την εκπόνηση συστάσεων/κατευθυντήριων οδηγιών αναφορικά με την κατάλληλη προσέγγιση των ηθικών ζητημάτων που προκύπτουν από τη χρήση (δια)συνδεδεμένων αυτόνομων οχημάτων. Είναι μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Covid-19 της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής (βάσει του άρθρου 13 του ν.2667/1998) (Μάιος 2020- σήμερα) και αναπλ. μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ερευνών και Μελετών (Κ.Ε.ΜΕ.) για τις Ανθρωπιστικές, τις Κοινωνικές και τις Επιστήμες της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Προσωπική Ιστοσελίδα: http://www.fks.uoc.gr/_/pw/en/staff/tsinorema/

Google Scholar Link/Profile: https://scholar.google.com/citations?hl=el&user=h9RDZ1AAAAAJ

 

Δάφνη Νικολίτσα
Επίκουρη Καθηγήτρια Τμ. Οικονομικών Επιστημών

DNikolitsa

Προσωπική Ιστοσελίδα: http://economics.soc.uoc.gr/en/staff/4558/17

 

 

 

 

 

Δημήτρης Σταύρου
Καθηγητής ΠΤΔΕ

Dimitris Stavrou 304Δημήτρης Σταύρου: Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Διδακτικής Θετικών Επιστημών και Αναπληρωματικό Μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Έρευνας και Μελετών (ΚΕΜΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ιδρυτής και υπεύθυνος για τη λειτουργία του Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας “Science in the City” του ΕΔΘΕ του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου σε συνεργασία με το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνου. Βασικές Σπουδές στα Παιδαγωγικά και στη Χημεία, μεταπτυχιακό στο ΠΤΔΕ Αθηνών στην κατεύθυνση «Φυσικές Επιστήμες στην Εκπαίδευση» και διδακτορικό στο Ινστιτούτο Παιδαγωγικής των Φυσικών Επιστημών και Μαθηματικών (IPN) στο Πανεπιστήμιο του Κιέλου στη Γερμανία. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν στη διδακτική αναδόμηση σύγχρονων επιστημονικών θεμάτων (Κβαντομηχανική, Μη γραμμικά δυναμικά συστήματα), στην εκπαίδευση εκπαιδευτικών μελλοντικών και εν ενεργεία στη διδασκαλία της Νανοτεχνολογίας σε χώρους τυπικής και μη τυπικής μάθησης καθώς και στη διδασκαλία της διεπιστημονικής STEM προσέγγισης. Έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ. της European Science Education Research Association (ESERA, 2018 – 2019), και Ταμίας (2011 – 2015), Πρόεδρος (2015-2017) και είναι στην παρούσα φάση Αντιπρόεδρος (2019 – 2021) της Ένωσης για την Εκπαίδευση στις Φυσικές Επιστήμες και την Τεχνολογία (ΕΝΕΦΕΤ). Πρόεδρος του Επιστημονικού Εποπτικού Συμβουλίου (ΕΠΕΣ) του Πειραματικού Γενικού Λυκείου Ρεθύμνου του Πανεπιστημίου Κρήτης (2016 – σήμερα). Κύριος επιβλέπων σε 1 μεταδιδακτορική έρευνα (2020 – 2022), 5 2 διδακτορικές διατριβές (δύο έχουν ολοκληρωθεί), 14 μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες (11 έχουν ολοκληρωθεί), και 40 διπλωματικές προπτυχιακές εργασίες (έχουν ολοκληρωθεί). Δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά όπως International Journal of Science Education, Science, Education, Chemistry Education Research and Practice, Physics Education και σε πρακτικά διεθνών και ελληνικών συνεδρίων όπως ESERA, WCPE, ECRICE, ΕΝΕΦΕΤ, Κριτής σε διεθνή περιοδικά όπως International Journal of Science Education, Science & Education, Chemistry Education Research and Practice, Journal of Chemistry Education. Επιστημονικός Υπεύθυνος του Πανεπιστημίου Κρήτης στο fp7 Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “IRRESISTIBLE” (2013 – 2016) και στο ERASMUS+ ευρωπαϊκό πρόγραμμα "IDENTITIES" (2019 – 2022) και μέλος της ερευνητικής ομάδας σε Πρόγραμμα Διδακτορικών Διατριβών του Πανεπιστημίου Oldenburg στη Γερμανία (2016 – 2020).

Προσωπική Ιστοσελίδα: http://ptde.edc.uoc.gr/page/%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%B7%CF%83-%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%85

Google Scholar Link/Profile: Dimitris Stavrou.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020 13:17

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ταυτότητα ΚΕΜΕ-ΠΚ Κανονισμός Λειτουργίας »