Εργαστήριο Εκπαιδευτικών Συλλογών Εκμαγείων και Πρωτοτύπων

Διευθύντρια: Νένα Γαλανίδου
galanidou@uoc.gr , 28310-77119


Στόχοι

Το εργαστήριο καλύπτει εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στα γνωστικά αντικείμενα της Αρχαιολογίας και της Ιστορίας της Τέχνης με βάση πρωτότυπο αρχαιολογικό υλικό, έργα τέχνης, αρχειακό υλικό και άλλα εποπτικά μέσα διδασκαλίας. Οι εκπαιδευτικές συλλογές περιλαμβάνουν εκμαγεία και αντίγραφα έργων και πρωτότυπα έργα αρχαίας και σύγχρονης ιστορίας, δείγματα κεραμικής, μικροτεχνίας, εργαλειοτεχνίας και λοιπών τεχνέργων από την προϊστορία μέχρι τους νεότερους χρόνους.

Τρέχοντα Ερευνητικά Έργα
• Παλαιολιθική Λέσβος
Επιστημονικά Υπεύθυνη: Νένα Γαλανίδου
Χρηματοδότης: Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Περιφέρεια Κρήτης, Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Δήμος Δυτικής Λέσβου, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Περιγραφή: Το πρόγραμμα «Παλαιολιθική Λέσβος» ερευνά τις απαρχές της κατοίκησης στο Αιγαίο. Από το 2012 εκπονείται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με άλλα πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Με επίκεντρο τη συστηματική ανασκαφή στα Ροδαφνίδια, μία υπαίθρια θέση στον Κόλπο της Καλλονής στρατηγικά τοποθετημένη δίπλα στις θερμές πηγές του Λισβορίου, εξετάζει τη δραστηριότητα των προϊστορικών ανθρώπων στη Λέσβο το τελευταίο μισό εκατομμύριο χρόνια, αποκαλύπτοντας το μεγαλύτερο σύνολο Αχελαίας λιθοτεχνίας στο Αιγαίο και ευρύτερα στη ΒΑ Μεσόγειο.
 
Παλαιολιθική Έρευνα Ιονίου
Επιστημονικά Υπεύθυνη: Νένα Γαλανίδου
Χρηματοδότης: Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Περιγραφή: Το πρόγραμμα «Παλαιολιθική Έρευνα Ιονίου» διερευνά από το 2015 την αρχαιότερη κατοίκηση του Εσωτερικού Αρχιπελάγους του Ιονίου. Η έρευνα πεδίου έχει επικεντρωθεί στο Σπήλαιο του Πάνθηρα στη νήσο Κυθρός φέρνοντας στο φως πολύτιμα κατάλοιπα από τη συστηματική κατοίκηση του χώρου από ομάδες του ανθρώπου του Νεάντερνταλ κατά τη Μέση Παλαιολιθική εποχή. Μέσα από μια διεπιστημονική προσέγγιση συνεξετάζει ευρήματα αρχαιολογικά, παλαιογεωγραφικά και παλαιοπεριβαλλοντικά για να δώσει      απαντήσεις σε ερωτήματα για την ιστορία, την κατοίκηση, την διατροφή, τις δραστηριότητες και τις μετακινήσεις των Homo neanderthalensis στην νησιωτική Ελλάδα. Το πρόγραμμα υλοποιείται από διεπιστημονική ομάδα και διεθνείς συνεργασίες με πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού.
 
Πέρα από τον Οίκο: εξωτερικοί χώροι, καθημερινότητα και κοινωνικότητα στη Νεολιθική Ελλάδα (BONDS)
Επιστημονικά Υπεύθυνη: Εβίτα Καλογεροπούλου
Χρηματοδότης: ΕΛΙΔΕΚ

Περιγραφή: Το ερευνητικό πρόγραμμα BONDS διερευνά όψεις καθημερινών οικιακών πρακτικών και εργαστηριακών παραγωγών, που λάμβαναν χώρα έξω από τα σπίτια, σε ανοιχτούς, εξωτερικούς και δημόσιους χώρους κατά τη Νεολιθική περίοδο. Το BONDS μελετά θέσεις της βόρειας Ελλάδας, όπως η Θεσσαλία και η Μακεδονία, όπου εντοπίζεται πυκνή συγκέντρωση Νεολιθικών εγκαταστάσεων, παρέχοντας πλούσια δεδομένα για μελέτη. Παράλληλα ενσωματώνει δεδομένα σύγχρονων δημοσιευμένων θέσεων, προσεγγίζοντας ταυτόχρονα την τοπική και την διατοπική κλίμακα, και στοχεύοντας στη διαμόρφωση νέων και πολυσύνθετων αφηγημάτων για τις Νεολιθικές κοινωνίες της βόρειας Ελλάδας. Το ερευνητικό πρόγραμμα BONDS πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, Κοζάνης, Πιερίας και Έβρου.

https://bonds.keme.uoc.gr/el/%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b9%ce%ba%ce%ae/

Image
  • Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, Ρέθυμνο Τ.Κ. 74100
  • secretary@keme.uoc.gr
  • 28310-77100 , 28310-77102

Social List

ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου χρησιμοποιούμε Cookies

Νομοθεσία